Foredrag

Arkæolog Anna-Elisabeth Jensen, Museum Lolland-Falster

 

Foredrag om Runestenen og dens lange historie

 

onsdag den 8. februar 2023 kl. 19.00 i Tillitze Kirke

Foredragsholder:  Arkæolog Anna-Elisabeth Jensen, Museum Lolland-Falster

Der er gratis adgang, og der serveres kaffe/te og kage

 

Tillitze - sognebyen med det slaviske navn og runestenen med de nordiske indskrifter.

Selvom Lolland og Falster i dag opfattes som en ganske almindelig del af Danmark, var øerne i vikingetiden og den tidlige middelalder den danske kongemagts bufferzone mod andre magthavere i Østersøen. Lolland og Falster var danske, men samtidig var hele Østersøen et græneområde præget af konflikter, forhandlinger, pirateri og gidseltagning. Tillitze med det slaviske stednavn og de nordiske runeindskrifter er i sig selv indbegrebet af kulturmødet mellem de slaviske vendere og det nordiske danske område.

Foredragsholderen arkæolog Anna-Elisabeth Jensen, Museum Lolland-Falster har netop i en ny bog udgivet i november 2022 på baggrund af et større forskningsprojekt sammenfattet historien om forholdet mellem danskerne og de slaviske vendere omkring Østersøen for næsten 1.000 år siden. 

 

Tidligere foredrag:

Oktober 2022  i Gloslunde Kirke

Bogrelease for romanen - 'Og stormfloden kom'

Bogreception med oplæsning og bogsignering af ny historisk roman af forfatteren Sven Halse om stormfloden i 1872, som udkom 1. oktober 2022. En barsk og bevægende roman om årene der gik forud for katastrofen for 150 år siden.

Ca. 25 mødte op til præsentation af romanen med efterfølgende traktement i konfirmandstuen og besøg i Stormflodsmuseet i Præstegården.

 

September 2022 i Gloslunde Kirke 

'Kristendommen ifølge Nasar Khader'

Folketingspolitiker, forfatter og debattør Naser Khader fortalte om sit syn på  kristendommen. Khader har studeret både islam og kristendom og skrevet en lang række bøger om religionernes forskellighed og praksis. Han betegner sig selv som kulturmuslim. Khader er kendt for sit opgør med islamisme og radikal islam, og det har også haft mange personlige konsekvenser. Naser Khader er i 25 år blevet beskyttet af livvagter fra PET døgnet rundt.

 

2020/2021

Fortællende foredragsserie Europas vigtigste ideer fra Antikken til i dag i Gloslunde Præstegård med sognepræst Henrik Gade Jensen. 

I en række levende foredrag fortalte Henrik Gade Jensen om Europas kulturhistorie og den vigtigste filosofi, teologi, kunst og litteratur, som har påvirket os op til i dag og op gennem historien. Det drejede sig mest om guds- og verdensforestillingen, som så viste sig i kunsten og politikken. Det var svært og tungt stof, for historien er dyb og kompliceret og giver flere spørgsmål end svar. Men det blev i fortællende og forståelig form, hvor alle kunne være med uden særlige forudsætninger.

De 8 foredrag var:

1) De 3 epoker: Oldtiden, middelalderen og moderne tid.

2) Antikkens verden - Platon og Aristoteles.

3) Kristendommen og dens møde med græsk kultur.

4) Kirkefaderen Augustin og Roms fald.

5) Middelalderen.

6) Reformationen.

7) Naturvidenskab og oplysning.

8) Det moderne samfund.

Foredragene var inspireret af og også svar på den tidligere pave Benedikt XVIs forståelse af kristendommens placering i Europa.

 

Kontaktoplysninger

  • Rudbjerg pastorat
  • Sognepræst Henrik Gade Jensen
    Stenvadsvej 4
    4983 Dannemare

  • Telefon: 54 94 41 80 / 30 58 57 00
  • Email: hgj@km.dk