 |
Fondsbidrag til renovering af klokkestabel
Følgende fonde har bidraget til istandsættelsen af klokkestablen:
A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond
til almene formål - kr. 300.000,-
Sonning-Fonden - kr. 75.000,-
Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond - kr. 25.000,-
Sparekassen Lolland - kr. 3.000,-
Det Classenske Fideicommis - noget tømmer.
Som følge heraf har projektet kunne realiseres.
|
Omkring 1430 fældede man det tømmer, som umiddelbart efter blev brugt til at opføre klokkestablen ved Gloslunde Kirke. I 1765 var det blevet nødvendigt med en mindre reparation og klokkerne blev skiftet engang i 1820'erne.
I 1400-tallet var man gået grundigt til værks - der var lagt syldsten i bygningens grundrids og under midterstolpen, kaldet kongen - og en solid tømmerkonstruktion af egetræ var sat op og udvendigt monteret med spånbeklædning.
Blot var der i tidens løb sket det, at kirkegården af naturlige årsager havde hævet sig siden 1400-tallet og svækket fodremmen og det nederste af stolperne, som efterhånden var kommet til at stå i niveau med jordoverfladen.
Stillet over for den kendsgerning, at klokkestablen truede med at vælte, såfremt man ikke gjorde noget inden for en overskuelig tid, besluttede menighedsrådet i 2001 at renovere klokkestablen. Man fik professionel bistand fra arkitekt Peter Bering til istandsættelsen og ansøgte diverse fonde.
I januar 2003 blev klokkestablen genindviet. I våbenhuset kan man se en udstilling af de forskellig faser i restaureringsarbejdet.
|